A mi tudásunk az Ön profitja!

Adófizetés minimalizálása

A helyi iparűzési adó legfontosabb szabályai 2010-től

 

I. A helyi iparűzési adóval kapcsolatos hatáskörök


A közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénymódosításokról szóló törvény (a továbbiakban: Krtv.) értelmében 2010. január 1-jétől ? első ízben a 2010. január 1-jétől kezdődő adóéveket érintően a helyi iparűzési adóval (HIPA) összefüggő hatásköröket az állami adóhatóság (APEH) gyakorolja. A 2010. január 1-jét megelőzően kezdődött adóéveket érintő kötelezettségeket tehát még az önkormányzati adóhatóság felé kell teljesíteni, az ezzel kapcsolatos adóztatási feladatokat az önkormányzati adóhatóságok látják el.

Hasonlóképpen, azok az adózók, amelyek 2009. december 31-éig megszüntetik a tevékenységüket, még az önkormányzati adóhatóság felé kell, hogy elszámoljanak. Azon adózók vonatkozásában viszont, amelyek 2009. december 31-ét követően szüntetik meg a tevékenységüket, a 2010. január 1-jétől kezdődő időszakot érintő adóügyekben már az APEH gyakorolja a hatásköröket.


A 2009. és az azt megelőző adóévekre vonatkozó önellenőrzéseket az önkormányzati adóhatóságokhoz kell benyújtani, melyre legkésőbb 2011. december 31-éig van lehetőség. A naptári évtől eltérő üzleti év szerint működő adózók esetén ez a határidő a 2009. évben kezdődő adóév utolsó napjától számított második év utolsó napja.
2010-ben az ideiglenes jellegű iparűzési tevékenységet folytatók már az APEH-hoz jelentkeznek be, nyújtják be a bevallást. Akik 2009-ben kezdték meg a tevékenységüket, és az átnyúlik 2010-re, azoknak a bevallási időszaka lezárul a 2009. adóév utolsó napjával, és az erről szóló bevallást még az önkormányzati adóhatóság felé teljesítik.


Az adott önkormányzat területén 2010-ben tevékenységüket kezdő, továbbá az adóévben átalakuló adózók, illetve azon adózók, amelyek évközben bevezetett HIPA-kötelezettséggel érintettek, a bejelentkezést és az előleg-bevallást már szintén az APEH felé teljesítik. A 2010. évben kezdődő adóévben esedékes adóelőleg-fizetési időpontokat követően bekövetkező adókötelezettség-keletkezés esetén az előlegfizetési időszakra fizetendő egyes adóelőleg-részleteket az APEH-hoz kell bevallani.

 

A teljes dokumentum megnyitásához kérjük kattintson IDE!

 

Könyvelés

Sokféle könyvelő van, és bár az alapok adottak, jelentős különbségek lehetnek a könyvelés módjában, a szolgáltatás minőségében. Mi komplex könyvelési szolgáltatást kínálunk, és felelősséget vállalunk az elvégzett munkáért! Könyvelő munkatársaink mind mérlegképes képesítéssel és többéves szakmai gyakorlattal rendelkeznek.

Bérszámfejtés

Teljes körű bérszámfejtés a klasszikus bér- és munkaügyi feladatok ellátásával, és még többel: segítünk egy olyan juttatási rendszer kialakításában, amely a lehető legkisebb adó- és járulékfizetési vonzattal jár, ugyanakkor a foglalkoztatottak számára is korrekt bérezést tesz lehetővé.

Cégalapítás

Ingyenes cégalapítás, ami valóban ingyenes? Igen, mi most díjmentesen végezzük el a cégalapítást, amennyiben minket bíz meg a könyveléssel. Pontosabban fogalmazva: a cégalapítás minden költségét levonjuk a könyvelési díjból! Így két legyet üthet egy csapásra, hiszen a cégalapítás mellett, a könyvelése is jó kezekbe kerül.

Adótanácsadás

Szeretné csökkenteni vállalkozása adó- és járulékfizetési kötelezettségeit? Segítünk! Az adótanácsadás, illetve adótervezés jelentős költségcsökkentést tesz lehetővé, ha szakértőkre bízza az elemzést és az adóstratégia kialakítását. Könyvelő irodánkban az első adótanácsadás ingyenes!