Cím

1161 Budapest, Hársfavirág utca 53. fsz.1. 1-es kapucsengő

a

A cégalapításhoz szükséges tőkéről

  1. Nyitólap
  2. Cégalapítás Ingyen
  3. A cégalapításhoz szükséges tőkéről

A jogszabályi előírások

nem kötik minimális bejegyzett tőkéhez a betéti társaság megalapítását. Ez elsőre óriási előnynek tűnik a Kft.-vel szemben, holott éppen ez a Bt. legnagyobb hátránya. Mivel a Bt. nem feltétlenül rendelkezik elkülönült vagyonnal, ezért tartozásaiért a beltag személyes vagyonával felel. Arról nem is beszélve, hogy jogi értelemben hiába nem kötelező a tőke befektetése, a vállalkozás beindításához erre mindenképpen szükség lesz.

Minden partnerünknek a Kft. alapítását ajánljuk inkább, hiszen a jegyzett tőke előteremtése korántsem annyira nehéz feladat, mint azt a legtöbben hinnék, hiszen akár nem pénzbeli hozzájárulás is alkalmas a cégalapításhoz szükséges tőke biztosítására. Ez hosszú távon sokkal jobb döntés, ráadásul a Kft.-k közmegítélése is sokkal jobb, mint a betéti társaságoké.

Azért is javasoljuk a Kft. alapítását, mert a Ptk. vonatkozó szabályai szerint van mód arra, hogy a társasági forma minden előnyét élvezze anélkül, hogy azonnal be kellene fizetnie a törzstőke teljes összegét. Így a most induló kisvállalkozások számára sem jelenthet gondot az elsőre riasztónak ható, milliós nagyságrendű tőke biztosítása.

A jogszabályi előírások

Mennyi a Kft. legkisebb jegyzett tőkéje, mennyit kell a tagoknak a cégalapítás során felmutatni?

A korlátolt felelősségű Társaság (Kft.) legkisebb jegyzett tőkéje 3 millió Ft. Ezt bemutatni vagy bankszámlára befizetni nem kell. Nyilatkozni kell ügyvéd előtt, hogy a pénz befizetésre kerül a cég pénztárába. Ezt sem az ügyvéd, sem a cégbíróság nem ellenőrzi. A befizetés után Ön(ök) a cég házipénztárába befizetett pénzzel a cég érdekeinek megfelelően, szabadon rendelkeznek. Gyakorlatilag, ha valaki nem rendelkezik készpénzzel, csak lenyilatkozza azt, sem nagyon lehet utolérni, persze ezt mi senkinek nem ajánljuk, hiszen nem jogszerű megoldás.
legkisebb jegyzett tőke

Alapíthatok-e Kft.-t, ha nincs 3 millió forintom?

Egyértelműen igen. A jogszabályok lehetőséget engednek arra, hogy a cég alapítását követő időszakban, amely akár egy évnél hosszabb időtartamot is felölelhet, rendezze ezt az elmaradást. Ez bizonyos esetekben azzal járhat, hogy az alapítók magánvagyonukkal felelnek a társaság tartozásaiért, ám ekkor is csak a Kft. alapításakor be nem fizetett tőke összegéig. Tehát ha valaki alapításkor 1 millió forintot fizet be, csupán a fennmaradó kétmillió forintos összegig felel magánvagyonával.

Ez a felelősség azonban elkerülhető, ha alapításkor a vállalt készpénz-hozzájárulás felét befizetik, és a fennmaradó összeg befizetését egy éven belül vállalják. Vagyis nem szükséges azonnal egy összegben befizetni a teljes törzstőkét ahhoz, hogy a társaság valóban korlátolt felelősségű lehessen.

Meg kell jegyeznünk, hogy a magánvagyonnal történő felelősség csak abban az esetben áll fenn, ha a pénzbeli hozzájárulás felénél kisebb összeget fizetnek be az alapításkor. Vagyis úgynevezett apporttal, azaz nem pénzbeli hozzájárulással ez az összeg jelentősen csökkenthető. Ha az alapító 2 millió forintos apportot ? például egy ekkora értékű gépkocsit vagy ingatlant ? bocsát rendelkezésre, elegendő a fennmaradó 1 millió forint felének, vagyis 500 000 forintnak a befizetése ahhoz, hogy mentesüljön a magánvagyonnal való felelősség alól. Természetesen ebben az esetben is vállalnia kell, hogy egy éven belül befizeti a fennmaradó összeget.

A jegyzett tőke mellett elengedhetetlen a felkészültség is. Tájékozódjon weboldalunkon a cégalapítás előtt!

Kft alapítás
{Lassan tíz éve, hogy barátaimmal, több cég könyvelését helyeztük át a Total Profit Könyvelő Irodához. Az azóta eltelt idő alatt, sikerült a végzett munkájuk magas színvonaláról alapos képet kapnunk, hiszen sok közös feladatot hajtottunk végre sikeresen. A napi feladatokon túl, segítséget nyújtottak több új cég alapításában és átestünk számtalan NAV ellenőrzésen. Több egész éves áfa revízión, kiutalás előtti ellenőrzésen, néhány munkaügyi ellenőrzésen és egy alakulás utáni ellenőrzésen. Örömmel mondhatom, hogy a jó munkának és az ellenőrzésekre való sikeres felkészülésnek köszönhetően valamennyi ellenőrzés cégeink számára pozitívan végződött. Ki kell emelnem a sikeres áfa visszaigényléseket, melyek során, büntetés nélkül kaptuk vissza az összes, visszaigényelt adót. Még minket is megleptek azok az elismerő szavak, melyeket a NAV ellenőrök az éves áfa revízió végén, értékelés közben megfogalmaztak: olyan precízen könyvelt, rendezett anyagot kaptak, melyet példaképül lehet állítani a könyvelői szakma elé. Úgy gondolom, hogy ezek után nem is mondhatok mást, mint, hogy nyugodtan ajánlom bárkinek a Total Profit Könyvelő Iroda szolgáltatását.
Pap Zoltán
Ügyvezető
iPon Computer Kft.
{2006-ban alapítottam társaságomat. A Total Profit Könyvelő Irodát ekkor kerestem fel egyik üzleti partnerem javaslatára, akinek a cégét már 2003 óta könyvelik nagy megelégedésére. Ezt a lépésemet az óta sem bántam meg. A szerződésünk megkötése után haladéktalanul megkezdték a munkát és visszamenőleg is megtettek mindent, ami szükséges volt. A cégemben történt kezdeti beruházások áfa visszaigénylése a segítségükkel nem jelentett problémát. Szeretem, hogy velük az ügyintézés egyszerű és zökkenőmentes. Közös tennivalóinkat, találkozásainkat a feszített munkaidő beosztásomhoz igazítva, rugalmasan tudjuk ütemezni, előre mindig felkészülten fogadnak és gyorsan meg tudjuk beszélni az aktuális teendőket. Kritikus esetekben akár telefonon is azonnal segítségemre tudnak lenni. Precizitásuknak és naprakész szaktudásuknak köszönhetően még nem akadt problémám a hatóságokkal. Soha egy késett bevallás, felszólítás, pláne egy büntetés.
Lázár Gábor
Ügyvezető
VLG Multimédia Kft.
{Társaságunk könyvelését 2005 év eleje óta végzi megelégedésünkre a Total Profit Könyvelő Iroda. Az előző könyvelőnk már sajnos hosszú ideje betegeskedett, így a könyvelés átadására meglehetősen nehéz körülmények között került sor. Az új iroda kemény munkával rendezte cégünk könyvelését, ami azóta zökkenőmentesen bonyolódik. Társaságunk több irányú tevékenységet folytatott az elmúlt években, amely időnként komoly szakmai kihívás elé állította a cég vezetését, illetve könyvelésünket. A segítségükkel azonban mindig sikerült megtalálni a törvényes, de ránk nézve kedvező megoldásokat. Az évek során több alkalommal kaptunk NAV ellenőrzést, amely mindig problémamentesen fejeződött be, sőt, könyvelésünk az ellenőröktől néhány ízben dicséretet is kapott. A több éves együttműködés során, szívélyes munkakapcsolat alakult ki a könyvelő iroda kollektívájával. Személyes találkozóinkon, ha az időnk engedi, a könyvelésen túlmutató hasznos és érdekes beszélgetésekre is sor szokott kerülni. Érdemes megemlítenem még a könyvelési díjat. Tevékenységünk jellege és nagyságrendje miatt, úgy gondolom, hogy nem tartozunk a keveset fizető ügyfelek közé, de ennek ellenére korrektnek és arányosnak tartom a fizetett díjat, a nyújtott szolgáltatás mértékét és színvonalát figyelembe véve.
Balássy Zsolt
Ügyvezető
Balássy Connection Kft.
{Régóta ismerjük egymást a tulajdonosokkal, jó pár éve dolgozunk már együtt, a legnagyobb megelégedéssel. Naprakész, precíz könyvelés és folyamatos tájékoztatás, egyeztetés jellemzi az iroda munkáját. Minden kérésünknek rövid időn belül eleget tesznek. Biztos kezekben érzem a cégünk könyvelését!
Csintalan Zsolt
Ügyvezető
Alba-Szerszám Kft
{Több, mint tíz éve dolgozom együtt a Total Profit Kft-vel. Magas szakmai színvonal, megbízhatóság, rugalmasság, precizitás és pontosság jellemzi őket!  Időben és kérés nélkül jelzik, ha bármilyen törvényváltozás van, vagy határidő közeledik. A havi kötelezettségeinket időben, rendszeresen megkapjuk, ha kérdésünk van készséggel állnak rendelkezésünkre. Könnyű velük dolgozni és gyorsak! Csak ajánlani tudom őket bárkinek!
Laczkó Adrienn
Ügyvezető
Aquiral Kft
{A Total Profit Könyvelő Iroda 2006 óta nyújt számunkra teljeskörű számviteli szolgáltatást. Ez idő alatt sok változáson mentünk keresztül. Működő céget értékesítettünk, új társaságot alapítottunk, tevékenységet módosítottunk, de a könyvelő iroda mindvégig hűséges, megbízható partnerünk maradt, színvonalas szolgáltatásával segítette elképzeléseink végrehajtását. Igen fontosnak tartom kiemelni, hogy két ízben egész éves áfa revíziót folytattak társaságunknál, egy dolgot leszámítva, (az sem az iroda hibájából), sikerrel vettük az ellenőrzéseket. Az előbbiek tükrében úgy gondolom, hogy aki a Total Profit Könyvelő Irodával könyveltet, jó kezekbe helyezi cége anyagát.
Fábián Szabolcs
Ügyvezető
Telima Kft.