Cím

1161 Budapest, Hársfavirág utca 53. fsz.1. 1-es kapucsengő

a

Gyakran ismételt kérdések

  1. Nyitólap
  2. Gyakran Ismételt Kérdések

Kattintson a kérdésre a válasz megtekintéséhez!

Kötelező könyvelőt megbízni vállalkozásomnak?

Jogszabályi kötelezettség nincs a könyvelő alkalmazására, ugyanakkor a legtöbb vállalkozás könyvelése olyan bonyolult, nagy odafigyelést igénylő munka, hogy könyvelő nélkül könnyű hibákat ejteni. Szakmai tudás és gyakorlat nélkül a mai elvárásoknak szinte lehetetlen megfelelni. Egy könyvelő segítségével időt spórolhat meg vállalkozása számára, valamint megkímélheti magát az esetleges bírságoktól. Könyvelő megbízása adóoptimalizálás miatt is célszerű. Fontos azonban tudni, hogy az éves mérleg beadását kizárólag mérlegképes könyvelő végezheti.

Milyen kötelezettségeim vannak, ha cégem nem állított ki számlát a közelmúltban?

Bármely cég számára kötelező az adatszolgáltatás, az adóbevallás, illetve az adófizetés, így akkor is szükséges benyújtani a határidős adóbevallásokat, amikor a cég adott esetben nem állított ki számlát. Fontos tisztában lenni azzal is, hogy az év végi mérleg leadása alvó cégek esetében is kötelező.

Kötelező a kimenő, illetve bejövő számlák mellé pénztárbizonylatot kiállítani?

Nem. Pénztárbizonylatot csak abban az esetben kötelező kiállítani a kiadásokról vagy a bevételekről, amennyiben más bizonylattal nem igazolható a cég készpénzmozgása.

Milyen feladatai vannak a vállalkozónak a folyamatos és hiánytalan adatszolgáltatás biztosítása érdekében?

A cégvezetőnek kötelessége gyűjtenie, valamint könyvelésre a megfelelő határidőig átadnia a különböző számlákat, bizonylatokat, bankszámlakivonatokat vagy éppen a bérszámfejtési dokumentációt. A vállalkozónak kezelnie kell a házipénztárt, el kell végeznie a banki átutalásokat, valamint rendeznie kell a különböző fizetési kötelezettségeket. A cég tulajdonosa, ügyvezetője felelős a vállalkozás működéséhez kapcsolódó különböző szabályzatok elkészítéséért, valamint azok betartatásáért. Ezek közül több bonyolult teendőben tud segíteni egy felkészült könyvelő, például a számviteli szabályzatok elkészítésében, a pénztárjelentés elkészítésében. Szakmai segítséget tud nyújtani ezekben a bonyolult, de kiemelkedően fontos dolgokban.

Van lehetőség Önöknél online könyvelésre?

Mivel a vírushelyzet miatt kiszámíthatatlanná vált, mikor van lehetőség személyes találkozásra, fontosnak tartjuk, hogy a kapcsolattartás online módon is zökkenőmentes legyen. Legyen szó számlákról, adózással kapcsolatos iratokról, nyugtákról vagy más dokumentumokról, azokat e-mailben is eljuttathatja munkatársainkhoz. Ha számlái felhő alapú tárhelyen elérhetőek, akkor azok kezelésében, lekérdezésében együttműködünk.

Mit csináljak, ha minden számlám papíralapú?

A papíralapú számlák még az online kapcsolattartás esetében sem jelentenek problémát, hiszen az ezekről készült fényképeket is elfogadjuk. Fontos azonban tudni, hogy a számlákat eredetiben a törvény által előírt határidőig meg kell őrizni az esetleges ellenőrzések esetére.

Mit lehet tenni, ha az előző könyvelőm nem végzett jó munkát?

Új ügyfelünk esetében minden esetben ügyelünk arra, hogy megvizsgáljuk a régebbi könyvelés olyan területeit, ahol akadhatnak gondok, majd szakszerűen kiigazítjuk azokat. Átnézzük az aktuális főkönyvet, egyeztetjük a beszámolóval, kartonokkal. Ha szükséges önrevíziót nyújtunk be, korrigáljuk a hibás tételeket.

Mi az a bérszámfejtés?

A bérszámfejtés nem más, mint a társaság tagjainak, ügyvezetőjének és munkavállalóinak jövedelmét érintő elszámolás, nettó bér, járulékok és közterhek kiszámítása, illetve a havi adatszolgáltatások pontos elkészítése. Az év végi adóbevallásokat megalapozó adatszolgáltatás benyújtása a NAV felé. A bérszámfejtő átadja a vállalkozások részére a havi utalási adatokat, vezeti a munkaügyi nyilvántartást, a különböző adatszolgáltatásokat, valamint optimalizálja a költségeket. Nem minden könyvelőirodának van bérszámfejtője, nálunk azonban mindezen szolgáltatásokat egy helyen elérheti. Bérszámfejtőnk TB-ügyintézői végzettséggel rendelkezik, így az egyes egészségbiztosítási ellátások igénylését is elkészíti, illetve a táppénzigényléssel, CSED-del és GYED-del kapcsolatos adminisztrációban is segíti a megbízót.

Számíthatunk segítségre a munkaszerződések terén?

Természetesen. Bérszámfejtői szolgáltatásunk keretében segítünk a munkaszerződések elkészítésében, valamint elvégezzük a ki- és beléptetéssel kapcsolatos teljes adminisztrációt. A munkaszerződésben bekövetkezett változások miatti munkaszerződés-módosítások elkészítését is vállaljuk.

Mikor lehetséges bérszámfejtőt váltani?

A bérszámfejtés-szolgáltató váltása nincs időszakhoz kötve, így bármikor elvégezhető. Akkor sincs oka aggódni, ha év közben van szüksége szolgáltató váltásra, mert cégünk vállalja a problémamentes átállást.

Kinek kell beadnia a bevallásokat a hatóságoknak?

Ügyfeleink a legtöbb esetben munkatársainkat bízzák meg a különböző bevallások beadásával, azonban igény szerint arra is van lehetőség, hogy az ügyfél maga nyújtsa azokat be a hatóságok felé.

Beadás előtt ellenőrizhetem az adóbevallásom?

Természetesen igen. Ha bármilyen kifogása, kiegészítése vagy kérdése van az adóbevallással kapcsolatban, a beadási határidőig van lehetőség a módosításra.