Cím

1161 Budapest, Hársfavirág utca 53. fsz.1. 1-es kapucsengő

a

A könyvelő feladatai

Mi tartozik a könyvelő feladatkörébe?

Minden cég vagy egyéni vállalkozó életében elengedhetetlen egy jó könyvelő megbízása, aki ki ismeri magát a jogszabályok tengerében, és képes optimalizálni egy cég kiadásait. Teljes körű könyvelői szolgáltatásunk keretében mérlegképes könyvelőink nem csak a minimális könyvelői adatrögzítést teljesítik – mi ennél sokkal többet kínálunk ügyfeleinknek. Könyvelőink a cégalapítástól kezdődően segítik ügyfeleink vállalkozásainak pénzügyeit intézni, és támogatják a cégvezetőket a legjobb könyvelői és pénzügyi döntések meghozatalában. Ha könyvelői szolgáltatásunkat választja, cége gazdasági tevékenysége áttekinthető és hatékony lesz, így Önnek nem kell adóhatósági büntetéstől tartania.

Jó kommunikáció könyvelő és ügyfelei között

Mielőtt könyvelőt választ, fontos tudni, hogy mi tartozik egy könyvelő feladatkörébe, és azt is, hogy mi nem, hiszen mind a könyvelőiroda, mind pedig az ügyfél számára jó, ha tisztázzák elvárásaikat egymás felé. A könyvelő nem felel az ügyfél cégének minden gazdasági folyamatáért, azonban amennyiben megfelelő információkat kap a cég gazdasági helyzetéről és pénzügyeiről, nagyban megkönnyítheti a vállalkozás működését. Éppen ezért fontos, hogy az ügyfél minden esetben még időben tájékoztassa könyvelőjét a fontos információkról, és juttassa el számára a könyvelni való bizonylatokat, hiszen gördülékeny kommunikáció mellett garantált a gyors és pontos könyvelői ügyintézés.

Mi a könyvelő feladata?

A könyvelők legfőbb feladatai közé tartozik a különböző számlák és bizonylatok megfelelő rögzítése; ellenőrizni, hogy a számlák megfelelnek-e a hatályos törvényeknek; elkészíteni minden olyan kimutatást, amit a cég vezetője kér; elkészíteni a különböző bevallásokat, és elvégezni a kötelező adatszolgáltatásokat a hatóságok felé; tájékoztatni a cég vezetőjét minden olyan jogszabályi változásról, ami érinti a vállalkozást, a könyvelő munkáját vagy az adózást; éves könyvelői beszámolókat készíteni; illetve felhívni a cég vezetőjének figyelmét arra, ha a vállalkozás valamilyen módon szabálytalanul működik. Mindezen kívül – bár nem tartozik a könyvelő szigorúan vett feladatkörébe -, sok esetben a könyvelő viseli gondját a cégalapítással kapcsolatos teendőknek, és elvégzi a bérszámfejtés feladatait.

És mi nem a könyvelő feladata?

Természetesen az ügyfelek a legkülönbözőbb dolgokat is elvárhatják a könyvelőjüktől, még olyan teendőket is, amelyek adott esetben nem tartoznak a könyvelői munkakörbe. Ilyen például a szerződések elkészítése, a beérkező számlák hitelességének ellenőrzése, teljesíteni a banki átutalásokat, kapcsolatot tartani a cég különböző partnereivel, esetleg új ügyfeleket szerezni, vagy éppen a lezárt üzleti évek iratainak tárolása. Az ilyen, a könyvelői munkával nem szorosan összefüggő feladatok elvégzése minden esetben külön megállapodás kérdése.

Szerződés a könyvelő és az ügyfél között

A problémamentes munkavégzés megteremtéséért fontos, hogy jól megírt szerződésben fektessük le a könyvelő és a cégvezető kötelezettségeit is. Egy jó szerződés a felek pontos adatain kívül tartalmazza a könyvelő feladatköreit, valamint tisztázza, hogy a számviteli jogszabályok betartásáért kizárólag a könyvelő a felelős. Ezen kívül a szerződésben le kell fektetni a könyvelő díjazását, illetve azt, hogy a vállalkozó mely határidőkig köteles átadni a szükséges bizonylatokat könyvelőjének. Természetesen a szerződés része kell, hogy legyen a felelősség meghatározása egy-egy esetleges bírság esetén, hiszen mind a könyvelők, mind pedig az ügyfelek számára fontos, hogy már előre pontosan ismerjék a fizetési kötelezettségeket.

Könyvelő vagy mérlegképes könyvelő?

A könyvelői végzettség valójában alapvégzettség, melynek birtokában gond nélkül elláthatók a legalapvetőbb könyvelői feladatok. Felelősségteljesebb, komolyabb könyvelői munkák elvégzéséhez ugyanakkor további képesítésekkel rendelkező mérlegképes könyvelőre van szükség. A mérlegképes könyvelő át tudja látni a bonyolultabb pénzügyi folyamatokat is, és magabiztosan képes irányítani a könyvelői és számviteli szolgáltatásokat. Éppen ezért egy mérlegképes könyvelő számviteli és pénzügyi ügyintéző feladatkörökben is kiemelkedő munkát tud végezni.

A mérlegképes könyvelés körébe tartozó legfontosabb feladatok:

  • számviteli beszámolók pontos elkészítése
  • információs rendszer kialakítása
  • szabályzatok készítése a könyvvezetéshez
  • a legfrissebb jogszabályok ismerete
  • átlátni a vállalkozás pénzügyi helyzetét
  • főkönyvi nyilvántartás elkészítése
  • tanácsadás pénzügyi döntésekben megállapodás szerint

Könyvelő választásakor a legfontosabb: felelősségbiztosítás és könyvelői garancia

A könyvelői munka nagy felelősséget igényel, azonban nem lehet kizárni annak lehetőségét, hogy valaki hibát kövessen el. Az ilyen esetekre már jó előre fel kell készülnie minden cégvezetőnek, így csak olyan könyvelővel érdemes együtt dolgozni, akinek van kiterjedt felelősségbiztosítása. A Total Profit Könyvelőirodánál Önnek egy forintot sem kell fizetnie, ha a mi hibánkból büntetik meg a cégét. Mindemellett a könyvelői piacon egyedülálló módon elégedettségi garanciát is biztosítunk ügyfeleinknek: ha nem elégedett szolgáltatásunkkal, három hónapon belül visszafizetjük a teljes könyvelői díjat.

Olyan könyvelőket keres, akik az ingyenes cégalapítástól kezdve gondját viselik pénzügyeinek, és mindent megtesznek azért, hogy vállalkozása szabályosan és sikeresen működjön? Keresse könyvelőinket bizalommal!

{Lassan tíz éve, hogy barátaimmal, több cég könyvelését helyeztük át a Total Profit Könyvelő Irodához. Az azóta eltelt idő alatt, sikerült a végzett munkájuk magas színvonaláról alapos képet kapnunk, hiszen sok közös feladatot hajtottunk végre sikeresen. A napi feladatokon túl, segítséget nyújtottak több új cég alapításában és átestünk számtalan NAV ellenőrzésen. Több egész éves áfa revízión, kiutalás előtti ellenőrzésen, néhány munkaügyi ellenőrzésen és egy alakulás utáni ellenőrzésen. Örömmel mondhatom, hogy a jó munkának és az ellenőrzésekre való sikeres felkészülésnek köszönhetően valamennyi ellenőrzés cégeink számára pozitívan végződött. Ki kell emelnem a sikeres áfa visszaigényléseket, melyek során, büntetés nélkül kaptuk vissza az összes, visszaigényelt adót. Még minket is megleptek azok az elismerő szavak, melyeket a NAV ellenőrök az éves áfa revízió végén, értékelés közben megfogalmaztak: olyan precízen könyvelt, rendezett anyagot kaptak, melyet példaképül lehet állítani a könyvelői szakma elé. Úgy gondolom, hogy ezek után nem is mondhatok mást, mint, hogy nyugodtan ajánlom bárkinek a Total Profit Könyvelő Iroda szolgáltatását.
Pap Zoltán
Ügyvezető
iPon Computer Kft.
{2006-ban alapítottam társaságomat. A Total Profit Könyvelő Irodát ekkor kerestem fel egyik üzleti partnerem javaslatára, akinek a cégét már 2003 óta könyvelik nagy megelégedésére. Ezt a lépésemet az óta sem bántam meg. A szerződésünk megkötése után haladéktalanul megkezdték a munkát és visszamenőleg is megtettek mindent, ami szükséges volt. A cégemben történt kezdeti beruházások áfa visszaigénylése a segítségükkel nem jelentett problémát. Szeretem, hogy velük az ügyintézés egyszerű és zökkenőmentes. Közös tennivalóinkat, találkozásainkat a feszített munkaidő beosztásomhoz igazítva, rugalmasan tudjuk ütemezni, előre mindig felkészülten fogadnak és gyorsan meg tudjuk beszélni az aktuális teendőket. Kritikus esetekben akár telefonon is azonnal segítségemre tudnak lenni. Precizitásuknak és naprakész szaktudásuknak köszönhetően még nem akadt problémám a hatóságokkal. Soha egy késett bevallás, felszólítás, pláne egy büntetés.
Lázár Gábor
Ügyvezető
VLG Multimédia Kft.
{Társaságunk könyvelését 2005 év eleje óta végzi megelégedésünkre a Total Profit Könyvelő Iroda. Az előző könyvelőnk már sajnos hosszú ideje betegeskedett, így a könyvelés átadására meglehetősen nehéz körülmények között került sor. Az új iroda kemény munkával rendezte cégünk könyvelését, ami azóta zökkenőmentesen bonyolódik. Társaságunk több irányú tevékenységet folytatott az elmúlt években, amely időnként komoly szakmai kihívás elé állította a cég vezetését, illetve könyvelésünket. A segítségükkel azonban mindig sikerült megtalálni a törvényes, de ránk nézve kedvező megoldásokat. Az évek során több alkalommal kaptunk NAV ellenőrzést, amely mindig problémamentesen fejeződött be, sőt, könyvelésünk az ellenőröktől néhány ízben dicséretet is kapott. A több éves együttműködés során, szívélyes munkakapcsolat alakult ki a könyvelő iroda kollektívájával. Személyes találkozóinkon, ha az időnk engedi, a könyvelésen túlmutató hasznos és érdekes beszélgetésekre is sor szokott kerülni. Érdemes megemlítenem még a könyvelési díjat. Tevékenységünk jellege és nagyságrendje miatt, úgy gondolom, hogy nem tartozunk a keveset fizető ügyfelek közé, de ennek ellenére korrektnek és arányosnak tartom a fizetett díjat, a nyújtott szolgáltatás mértékét és színvonalát figyelembe véve.
Balássy Zsolt
Ügyvezető
Balássy Connection Kft.
{Régóta ismerjük egymást a tulajdonosokkal, jó pár éve dolgozunk már együtt, a legnagyobb megelégedéssel. Naprakész, precíz könyvelés és folyamatos tájékoztatás, egyeztetés jellemzi az iroda munkáját. Minden kérésünknek rövid időn belül eleget tesznek. Biztos kezekben érzem a cégünk könyvelését!
Csintalan Zsolt
Ügyvezető
Alba-Szerszám Kft
{Több, mint tíz éve dolgozom együtt a Total Profit Kft-vel. Magas szakmai színvonal, megbízhatóság, rugalmasság, precizitás és pontosság jellemzi őket!  Időben és kérés nélkül jelzik, ha bármilyen törvényváltozás van, vagy határidő közeledik. A havi kötelezettségeinket időben, rendszeresen megkapjuk, ha kérdésünk van készséggel állnak rendelkezésünkre. Könnyű velük dolgozni és gyorsak! Csak ajánlani tudom őket bárkinek!
Laczkó Adrienn
Ügyvezető
Aquiral Kft
{A Total Profit Könyvelő Iroda 2006 óta nyújt számunkra teljeskörű számviteli szolgáltatást. Ez idő alatt sok változáson mentünk keresztül. Működő céget értékesítettünk, új társaságot alapítottunk, tevékenységet módosítottunk, de a könyvelő iroda mindvégig hűséges, megbízható partnerünk maradt, színvonalas szolgáltatásával segítette elképzeléseink végrehajtását. Igen fontosnak tartom kiemelni, hogy két ízben egész éves áfa revíziót folytattak társaságunknál, egy dolgot leszámítva, (az sem az iroda hibájából), sikerrel vettük az ellenőrzéseket. Az előbbiek tükrében úgy gondolom, hogy aki a Total Profit Könyvelő Irodával könyveltet, jó kezekbe helyezi cége anyagát.
Fábián Szabolcs
Ügyvezető
Telima Kft.