Cím

1161 Budapest, Hársfavirág utca 53. fsz.1. 1-es kapucsengő

a

Mi a hátránya az egyszemélyes Kft.-nek?

  1. Nyitólap
  2. Cégalapítás Ingyen
  3. Mi a hátránya az egyszemélyes Kft.-nek?

Régebben könyvvizsgáltatni kellett

ma már ez sem kötelező. Az egyetlen hátránya, hogy a GT szerint a tag nem lehet saját cégében munkaviszonyban, ezért a 2012-es jogszabályok szerint több járulékot kell utána fizetni. A társasági szerződés módosításával orvosolni lehet ezt a problémát, oly módon, hogy a társasági szerződésben rögzíteni kell, hogy a tag a feladatát munkaviszony keretében látja el. Más hátránya nincs. A többtagú korlátolt felelősségű társasághoz hasonlóan a tag az egyszemélyes Kft. esetében sem felel magánvagyonával a cég tartozásaiért. Mivel egyedül nem alapítható Bt., a két forma nem ilyen téren nem összehasonlítható. Azonban a Kft. alapítása jobban megéri, mint egyéni vállalkozóvá válni. Az egyéni vállalkozók ugyanis a Bt. beltagjához hasonlóan magánvagyonukkal vállalnak felelősséget a cég tartozásaiért. Amennyiben egyedül kíván Kft.-t alapítani, a társasági szerződés helyett alapító okirat készítése szükséges. Ha már létező Kft. apad egyszemélyesre azáltal, hogy egyetlen tag tulajdonába kerül minden üzletrész, egy éven belül szintén alapító okiratot kell készíttetni.

Mik az egyszemélyes Kft. előnyei?

A Kft. alapításával pontosan meghatározhatja az Ön által vállalni kívánt kockázat mértékét. Fontos tudni, hogy a Kft. és az egyedüli tag egymástól jól meghatározhatóan elkülönülnek. A társaság ügyfeleivel szemben csakis a Kft.-nek mint jogi személynek vannak kötelezettségei. Az egyedüli tag közvetlenül nem tartozik felelősséggel az ügyfelek felé. Köteles azonban a társaság rendelkezésére bocsátani az alapító okiratban foglalt vagyoni hozzájárulást. Mindenekelőtt meg kell különböztetni egymástól a társaság és a tag vagyonát, a Kft. ugyanis elkülönült vagyonnal rendelkezik. Ha ez a vagyon nem fedezi a társasággal szembeni követeléseket, a cég felszámolására kerülhet sor, ám ez nem érinti a tag magánvagyonát. Vagyis amennyiben a Kft. nem képes fedezni tartozásait, az esetek többségében a tag nem felel saját vagyonával. Ha azonban a tag visszaélést követ el, például sajátjaként rendelkezik a társaság vagyonával, magánvagyonával is felelőssé válhat. Mindig szem előtt kell tehát tartani, hogy az egyszemélyes Kft. és az egyedüli tag jogi értelemben nem egyeztethető meg egymással. Sőt a Kft. és az egyedüli tag akár szerződést is köthetnek egymással.

Egyszemélyes Kft. és az ügyvezető

Az egyszemélyes Kft. ügyvezetését elláthatja az egyedüli tag, illetve egy kívülálló is. Amennyiben úgy dönt, hogy mást bíz meg az ügyvezetéssel, egyedüli tagként utasítást adhat az ügyvezetőnek az általa indokoltnak vélt intézkedések és lépések megtételére.

Weboldalunkon számos egyéb információt talál, amelyek hasznosak lehetnek, ha cégalapítás előtt áll.

Önálló tevékenység
{Lassan tíz éve, hogy barátaimmal, több cég könyvelését helyeztük át a Total Profit Könyvelő Irodához. Az azóta eltelt idő alatt, sikerült a végzett munkájuk magas színvonaláról alapos képet kapnunk, hiszen sok közös feladatot hajtottunk végre sikeresen. A napi feladatokon túl, segítséget nyújtottak több új cég alapításában és átestünk számtalan NAV ellenőrzésen. Több egész éves áfa revízión, kiutalás előtti ellenőrzésen, néhány munkaügyi ellenőrzésen és egy alakulás utáni ellenőrzésen. Örömmel mondhatom, hogy a jó munkának és az ellenőrzésekre való sikeres felkészülésnek köszönhetően valamennyi ellenőrzés cégeink számára pozitívan végződött. Ki kell emelnem a sikeres áfa visszaigényléseket, melyek során, büntetés nélkül kaptuk vissza az összes, visszaigényelt adót. Még minket is megleptek azok az elismerő szavak, melyeket a NAV ellenőrök az éves áfa revízió végén, értékelés közben megfogalmaztak: olyan precízen könyvelt, rendezett anyagot kaptak, melyet példaképül lehet állítani a könyvelői szakma elé. Úgy gondolom, hogy ezek után nem is mondhatok mást, mint, hogy nyugodtan ajánlom bárkinek a Total Profit Könyvelő Iroda szolgáltatását.
Pap Zoltán
Ügyvezető
iPon Computer Kft.
{2006-ban alapítottam társaságomat. A Total Profit Könyvelő Irodát ekkor kerestem fel egyik üzleti partnerem javaslatára, akinek a cégét már 2003 óta könyvelik nagy megelégedésére. Ezt a lépésemet az óta sem bántam meg. A szerződésünk megkötése után haladéktalanul megkezdték a munkát és visszamenőleg is megtettek mindent, ami szükséges volt. A cégemben történt kezdeti beruházások áfa visszaigénylése a segítségükkel nem jelentett problémát. Szeretem, hogy velük az ügyintézés egyszerű és zökkenőmentes. Közös tennivalóinkat, találkozásainkat a feszített munkaidő beosztásomhoz igazítva, rugalmasan tudjuk ütemezni, előre mindig felkészülten fogadnak és gyorsan meg tudjuk beszélni az aktuális teendőket. Kritikus esetekben akár telefonon is azonnal segítségemre tudnak lenni. Precizitásuknak és naprakész szaktudásuknak köszönhetően még nem akadt problémám a hatóságokkal. Soha egy késett bevallás, felszólítás, pláne egy büntetés.
Lázár Gábor
Ügyvezető
VLG Multimédia Kft.
{Társaságunk könyvelését 2005 év eleje óta végzi megelégedésünkre a Total Profit Könyvelő Iroda. Az előző könyvelőnk már sajnos hosszú ideje betegeskedett, így a könyvelés átadására meglehetősen nehéz körülmények között került sor. Az új iroda kemény munkával rendezte cégünk könyvelését, ami azóta zökkenőmentesen bonyolódik. Társaságunk több irányú tevékenységet folytatott az elmúlt években, amely időnként komoly szakmai kihívás elé állította a cég vezetését, illetve könyvelésünket. A segítségükkel azonban mindig sikerült megtalálni a törvényes, de ránk nézve kedvező megoldásokat. Az évek során több alkalommal kaptunk NAV ellenőrzést, amely mindig problémamentesen fejeződött be, sőt, könyvelésünk az ellenőröktől néhány ízben dicséretet is kapott. A több éves együttműködés során, szívélyes munkakapcsolat alakult ki a könyvelő iroda kollektívájával. Személyes találkozóinkon, ha az időnk engedi, a könyvelésen túlmutató hasznos és érdekes beszélgetésekre is sor szokott kerülni. Érdemes megemlítenem még a könyvelési díjat. Tevékenységünk jellege és nagyságrendje miatt, úgy gondolom, hogy nem tartozunk a keveset fizető ügyfelek közé, de ennek ellenére korrektnek és arányosnak tartom a fizetett díjat, a nyújtott szolgáltatás mértékét és színvonalát figyelembe véve.
Balássy Zsolt
Ügyvezető
Balássy Connection Kft.
{Régóta ismerjük egymást a tulajdonosokkal, jó pár éve dolgozunk már együtt, a legnagyobb megelégedéssel. Naprakész, precíz könyvelés és folyamatos tájékoztatás, egyeztetés jellemzi az iroda munkáját. Minden kérésünknek rövid időn belül eleget tesznek. Biztos kezekben érzem a cégünk könyvelését!
Csintalan Zsolt
Ügyvezető
Alba-Szerszám Kft
{Több, mint tíz éve dolgozom együtt a Total Profit Kft-vel. Magas szakmai színvonal, megbízhatóság, rugalmasság, precizitás és pontosság jellemzi őket!  Időben és kérés nélkül jelzik, ha bármilyen törvényváltozás van, vagy határidő közeledik. A havi kötelezettségeinket időben, rendszeresen megkapjuk, ha kérdésünk van készséggel állnak rendelkezésünkre. Könnyű velük dolgozni és gyorsak! Csak ajánlani tudom őket bárkinek!
Laczkó Adrienn
Ügyvezető
Aquiral Kft
{A Total Profit Könyvelő Iroda 2006 óta nyújt számunkra teljeskörű számviteli szolgáltatást. Ez idő alatt sok változáson mentünk keresztül. Működő céget értékesítettünk, új társaságot alapítottunk, tevékenységet módosítottunk, de a könyvelő iroda mindvégig hűséges, megbízható partnerünk maradt, színvonalas szolgáltatásával segítette elképzeléseink végrehajtását. Igen fontosnak tartom kiemelni, hogy két ízben egész éves áfa revíziót folytattak társaságunknál, egy dolgot leszámítva, (az sem az iroda hibájából), sikerrel vettük az ellenőrzéseket. Az előbbiek tükrében úgy gondolom, hogy aki a Total Profit Könyvelő Irodával könyveltet, jó kezekbe helyezi cége anyagát.
Fábián Szabolcs
Ügyvezető
Telima Kft.