Cím

1161 Budapest, Hársfavirág utca 53. fsz.1. 1-es kapucsengő

a

Az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatást kérhetnek.

Nagyon fontos tudni, hogy ez az egyszeri támogatás akkor is jár, ha a katás vállalkozó (önfoglalkoztató) 2021.03-04. hónapban nem fizetett tételes katát. A havi összeg elengedése nem kizáró ok a támogatás igénybevételéhez.

A részletes feltételek a munka.hu oldalon találhatóak. Könyvelő segítsége nélkül, könyvelő iroda felkeresése nélkül is egyszerűen intézhető. A végső „Beszámolás” beküldéséről nem szabad elfeledkezni.

Az állami foglalkoztatási szervként eljáró járási (fővárosi kerületi) hivatalhoz benyújtott kérelem alapján vissza nem térítendő támogatást kaphat az az Önfoglalkoztató, amely tényleges főtevékenységként az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatásáról szóló rendelet I. melléklete szerinti tevékenységet folytatja és nem volt jogosult a veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló 485/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet (továbbiakban: 485/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet) szerinti ,,Ágazati bértámogatásra” és nem minősül a 485/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet szerinti kifizetőnek, tehát nincs és az ágazati bértámogatásra való jogosultsági időszak alatt sem volt munkavállalója.

Tényleges főtevékenységnek azt a tevékenységet kell érteni, amelyből a jogosultnak az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatásáról szóló 310/2021. (VI. 7.) Korm. rendelete (továbbiakban: 310/2021. (VI. 7.) Korm. rendelet) hatálybalépését, tehát 2021. június 8. napját vagy a 485/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet hatálybalépését, tehát 2020. november 11. napját megelőző hat hónapban a legtöbb bevétele, de legalább bevételének 30%-a származott.

Önfoglalkoztató: veszélyhelyzeti intézkedésekkel érintett lenti ágazatokban jogszabály alapján korlátozásokkal érintett, alkalmazott nélkül működő mikrovállalkozás és önfoglalkoztató. Ide értve a katás egyéni vállalkozókat is.

Kérelem a veszélyhelyzet végéig nyújtható be az Önfoglalkoztató székhelye vagy telephelye szerint illetékes járási (fővárosi kerületi) hivatalhoz. A mostani rendelkezések szerint év végéig. A támogatási kérelem és mellékleteinek benyújtásakor az elektronikus ügyintézést szolgáló felületen a címzettek megadásakor az illetékes járási /fővárosi kerületi hivatal foglalkoztatási osztályát kell kiválasztania a legördülő menüből.

A támogatás mértéke a hirdetmény megjelenésekor érvényes garantált bérminimum összege, azaz 219 000 Ft.

Amennyiben segítségre szorul az ügyintézés során kérje könyvelő, könyvelőiroda segítségét. Keresse fel könyvelőjét, kérjen tanácsot az igénybenyújtással kapcsolatban.