Cím

1161 Budapest, Hársfavirág utca 53. fsz.1. 1-es kapucsengő

a

Hamarosan vége ennek az évnek is, de ha valaki vállalkozás elindítását tervezi, akkor még az idén érdemes belekezdenie. Sok szempontból jól jöhet egy lezárt üzleti év, akár hitel felvétel esetén, akár nagyobb értékű beruházás során.

Hogyan fogj hozzá? Először is legyen megtakarított pénz a számládon, mert egy vállalkozás elindítása az első pillanattól költséggel jár, de nagyon fontos, hogy ez a költség minél kisebb összeg legyen. Fontos, hogy a legkedvezőbb vállalkozási formát válaszd, a legoptimálisabb adózási módot és a megfelelő adótanácsadót, könyvelőt, könyvelő irodát, akik az első pillanattól végig vezetnek ezen a rögös úton.

Ha már tudod, mit szeretnél csinálni, első lépésként keress fel egy adótanácsadót, akivel a terveidről elbeszélgetsz. Fontos, hogy legyen elképzelésed, mivel szeretnél foglalkozni, milyen engedélyek kellenek hozzá, milyen eszközpark, székhely, telephely, munkaerő igény szükségletek merülnek fel. Mennyi időt vesz igénybe a tevékenység beindítása, mikor várható bevétel. Kell egy jól kitalált, ütős cégnév, ami a legfontosabb, mert ez szólítja meg elsőként a vevőket, a leendő partnereket.

Az adótanácsadó segít a vállalkozási forma kiválasztásában. Ha kicsit nagyobban gondolkozol, akkor érdemes egy kft-t alapítani, amihez ügyvédi közreműködés is szükséges.

Az ügyvédnek szüksége lesz néhány adatra, cégnév, székhely adatok, tevékenységi kör, személyes adatok a tulajdonosokról, ügyvezetőkről. Jegyzett tőke nagysága minimum 3 millió forint, ami lehet készpénz, bankszámlára befizetve, vagy házipénztárba betéve, vagy apport. Ha nincs készpénzed, de vannak eszközeid, akkor az is jó, de a banki befizetés a legcélszerűbb, ha bankszámlát nyitsz, érdemes oda betenni a kezdetben akár csak 1 500 ezer forintot, a többit egy éven belül. Ezek megválaszolásában is nagy segítséget adhat egy adótanácsadó, könyvelő.

A legfontosabb eldönteni a cégalapítás során, hogy a társaság áfa körös legyen, vagy áfa mentes. Ez a tevékenység és a várható bevétel függvénye. Ha csupán tárgyi mentes tevékenységgel foglalkozik a céged, akkor nem kell áfás adószám, de ha bármi mással szeretnél foglalkozni és a várható nettó árbevételed az év folyamán arányosan a 12 milliót átlépi, akkor érdemes egyből áfa alannyá válni. Ha a kezdettől áfa alany a cég, akkor a beszerzések áfája levonható a törvényi feltételek alapján.

Mindennek vannak előnyei és hátrányai is. Ha a cég áfa mentes, akkor nem kell áfa bevallással foglalkozni, csak meghatározott esetekben, például külföldi ügyletek esetében. Áfa mentes tevékenység esetében a befogadott számlák áfa tartalma nem helyezhető levonásba.

A könyvelési díjak is a munka nagyságához igazodnak, áfa mentes cég könyvelési díja akár kevesebb is lehet, mint egy áfa körösé.

A következő lépésként az ügyvéddel el kell készíteni az alapító okiratot és társasági szerződést, ami benyújtásra kerül a cégbírósághoz. A tanúsítványt és a végzést meg kell várni,  ezeknek a birtokában kezdődhet is a bevételszerző tevékenység. Ügyfélkapura természetesen az első pillanattól kezdve szükség lesz.

A tanúsítvánnyal érkezik a cég adószáma, a végzéssel pedig a pontos bejegyzés dátuma is adott lesz.

Adószám és végzés birtokában el lehet kezdeni a munkát, ezek közül néhányat kiemelve:

  • cégkapu nyitása, regisztráció
  • hatósági bejelentkezések (NAV, önkormányzat, kamara, KSH), regisztráció
  • számlázó program választása, NAV online számla összekötés
  • alkalmazotti bejelentések, stb.

A fenti feladatok jelentős részét már a könyvelőre lehet bízni, meghatalmazással el tudja végezni ezeket a bejelentéseket. Mivel mindennek határideje van, érdemes az adószám birtokában haladéktalanul intézkedni, mert a mulasztásokat a NAV szankcionálja.

Fontos tudni, hogy az alkalmazottakat a munkába állás előtt kell beléptetni, tehát amikor már dolgozik, igazolni kell tudni a bejelentését. A bevételekről számlát kell kiállítani. Akár gépi, vagy kézi számlát is használhatunk, de mindent rögzíteni kell a NAV online számla rendszerében. Emiatt javasolt egy egyszerű számlázó program használata, ami automatikusan elintézi helyettünk a számlák feladását.

A könyvelő tájékoztat az adózási határidőkről, amiket be kell tartani. A biztosítottakról havonta kell adatszolgáltatást benyújtani és minden hónapot követő hó 12-ig járulékokat kell fizetni. 20-ig áfa fizetési határidő van, attól függően, hogy milyen bevalló a cég (lehet havi-, negyedéves-, éves gyakoriságú).

Összefoglalva azért látjuk, hogy van feladat bőven, ezek maradéktalan elvégzéséhez feltétlenül szükség van szakemberre, aki a megfelelő tudást és precizitást adja. Emiatt érdemes a megfelelő szakmai háttérrel rendelkező könyvelő iroda kiválasztása, nem az olcsót kell keresni, hanem a megbízhatót.

Irodánk több, mint 20 éve foglalkozik cégalapítással, könyveléssel, adótanácsadással, megbízható szakemberekkel, jogászokkal és könyvvizsgálóval együtt működve. Folyamatosan törekszünk a legmagasabb szakmai színvonal biztosítására.

Ha cégalapításban gondolkodik, keressen minket bizalommal!