Cím

1161 Budapest, Hársfavirág utca 53. fsz.1. 1-es kapucsengő

a
  1. Minden családban az egyik legfontosabb kérdés, vajon mindkét szülőnek jár a visszatérítés?

A visszatérítés annak jár, aki 2021 bármely napján családi kedvezményre jogosult, függetlenül attól, hogy azt érvényesíti-e? Ha ennek mindketten megfelelnek, akkor természetesen igénybe vehetik a visszatérítést, de ehhez rendelkezniük kell adóköteles jövedelemmel, vagy ekhós jövedelemmel, vagy bejelentett kisadózók.

  • Élettársi kapcsolat esetében is mindkét szülő jogosult?

Ha az élettársak közösen nevelik a közös gyermeküket, szülőként mindketten jogosultak. Ha az élettársak csak az egyikük gyermekét nevelik közösen, akkor a gyermek szülőjével együtt élő élettárs csak akkor jogosult, ha a családi pótlékra is jogosult.

  • Elvált szülők esetében ki a jogosult a visszatérítésre?

Annak a szülőnek jár, aki 2021-ben legalább 1 napon jogosult volt családi kedvezményre. Ha a szülők 2021-ben váltak el és a válásig mindketten jogosultak voltak családi kedvezményre, akkor mindketten jogosultak az szja visszatérítésre is. Ha 2021 előtt váltak el, akkor csak annak jár, aki 2021-ben a családi kedvezményre volt jogosult.

Felváltva gondozott gyermek esetében 50-50%-os családi kedvezmény megosztásakor, mindketten jogosultak visszatérítésre.

  • Várandósság esetén mi a helyzet?

A terhesség 91. napjától jár a családi kedvezmény, így a visszatérítés is.

  • Hogyan kell kiszámítani a visszatérítés felső határát?

A visszatérítés maximuma 809 000 Ft. Ha valakitől ennél kevesebb adót vontak le, akkor a levont adó összege a maximum. Ekhós magánszemélynél a tőle levont ekho szja-nak minősülő része (9,5%) jár vissza, ami legfeljebb 809 ezer forint.

Kisadózónál a tételes adó negyede. Ha valakinek többféle jövedelme van, akkor együttesen legfeljebb 809 ezer forintot kaphat vissza.

Egyéni vállalkozónak is jár a visszatérítés.

  • Kinek jár automatikusan és kinek kell igényelni?

Február 15-ig az kapja meg automatikusan, kedvezmény előlegként, akinek a jogosultsága a rendelkezésre álló adatok alapján, vagy az adózó nyilatkozata alapján megállapítható. Ha a jogosult nem részesül családi pótlékban (nem neki utalja, vagy fizeti ki az államkincstár) ezek a kiutalási adatok nem állnak a NAV rendelkezésére, akkor nyilatkozatot kell beadni. A NAV elérhetővé tette a „VISSZADO” nyomtatványt, amit 2021.12.31-ig lehet beküldeni.

  • Milyen jövedelmek után nem jár a visszatérítés?

Ingatlanértékesítés, ápolási díj, gyes, (gyed után jár!).

  • Mi történik azzal, aki év közben nem kérte a munkáltatótól a családi kedvezmény figyelembevételét és ezt év végén szeretné a bevallásában rendezni?

Célszerű beküldeni a VISSZADO nyomtatványt és az alapján utal a NAV, ha ezt elmulasztja, akkor a 2021-es szja bevallásban lesz lehetősége visszakérni ezt az összeget.

  • Mi a teendő, ha valaki csak bérbeadásból származó jövedelemmel rendelkezik, magánszemélytől kapja ezt a jövedelmét és erről semmilyen információt nem kap évközben a NAV?

A visszatérítést csak a 2021-es szja bevallásban tudja érvényesíteni. Kérje könyvelő irodánk segítségét!