Cím

1161 Budapest, Hársfavirág utca 53. fsz.1. 1-es kapucsengő

a

Ha valaki cégalapításra határozza el magát, óhatatlanul is fel fog merülni a kérdés, hogy milyen cégformát érdemes választani. Ilyenkor sokan a betéti társaság és a kft. forma előnyeit és hátrányait szokták mérlegelni, ám a legtöbb esetben a kft. a jó választás. Lássuk, miért is olyan népszerű ez a cégforma!

Mi is az a Kft.?

A kft., azaz a korlátolt felelősségű társaság az egyik legnépszerűbb cégtípus, hiszen a cégalapításhoz ilyen esetben akár egy ember is elegendő, így kis- és középvállalkozások számára ideális lehet. A kft. meghatározott összegű (minimum 3 millió forint) törzstökével indul, és amennyiben nem merül fel szándékos károkozás gyanúja, a cég ügyvezetője sem felel személyes vagyonával a vállalkozás tartozásaiért.

Egy- vagy többszemélyes Kft.

Ha valaki társ nélkül fogna cégalapításba, a kft. esetében könnyedén megteheti. Ilyenkor nem szükséges társasági szerződést készíteni, elegendő alapító okiratot írni. Amennyiben a tulajdonosi kör több személyre terjed ki, fontos meghatározni a törzstőkét kitevő törzsbetétek összegét. Egy tulajdonostárs törzsbetéte sem lehet kevesebb, mint százezer forint, azonban a törzsbetét összege nem feltétlenül felel meg a tulajdoni hányadnak, illetve a szavazati arányokat. Ezeket az információkat minden esetben a társasági szerződés tartalmazza.

A cégalapítás menete

Legyen szó akár egyszemélyes, akár többszemélyes kft.-ről, néhány kérdést mindenképpen szükséges tisztázni. Mindenekelőtt meg kell határozni a cég székhelyét, meg kell nevezni a társaság tagjait, illetve meg kell határozni a tagok törzsbetétjeinek arányát és értékét. Természetesen meg kell nevezni a kft. ügyvezetőjét is, illetve le kell fektetni az arra vonatkozó szabályokat, hogy melyik tag milyen arányban részesedik a nyereségekből. Amennyiben többen vesznek részt a cégalapításban, meg kell állapodni abban is, hogy milyen gyakran szükséges taggyűlést tartani.

Bár a cégalapítás Kft.-k esetében is egyszerű, természetesen a fentieken kívül számos egyéb kérdés is fel fog merülni, ezért mindenképpen kizárólag az összes felmerülő problémát alaposan végiggondolva érdemes nekiindulni a folyamatnak. Amennyiben cégalapításon gondolkodik, vegye fel velünk a kapcsolatot, és segítünk megtalálni a legjobb megoldást!