Cím

1161 Budapest, Hársfavirág utca 53. fsz.1. 1-es kapucsengő

a

Az elmúlt időszakban a katás vállalkozások adózási feltételeit folyamatosan szigorították, ami nem volt véletlen. A népszerű lehetőséggel sokan tudtak élni és sajnos visszaélni is.

A kapcsolt vállalkozások felé történő számlázásra 40% különadót vetettek ki, a 3 milliós számlaforgalomra szintén, így sokak számára ez a vállalkozási forma már nem működik, más megoldás után kell nézniük.

2022-től új alternatíva lehet sokaknak az átalányadózó egyéni vállalkozási forma. Ehhez egy egyéni vállalkozást kell a webes ügysegéden keresztül indítani, ahol az átalányadózást kell választani. Katás vállalkozó is áttérhet erre az adózási formára.

Miért érdemes ezt választani? Erre szeretnék választ adni, azoknak, akik vállalkozni szeretnének, de nem céges formában gondolkodnak, költség takarékos megoldást keresnek és nincs kedvük költség számlák gyűjtésével bajlódni.

2022. január 1-től az átalányadózásban alkalmazott költséghányadok száma csökken, emiatt már így is egyszerűbb lesz kiszámítani a jövedelmet, aminek egy része ráadásul adómentes lesz.

Az átalányadózás bevételi értékhatára 24 millió forint (az éves minimálbér tízszerese), ez jelentősen több, mint a megelőző évi 15 millió. Figyelni kell az előző évi bevételre és a 2022-es várható bevételre.

Kiskereskedelmi tevékenységet végző vállalkozónál ez a bevételi értékhatár 120 millió forint (éves minimálbér ötvenszerese).

Aki 2022-től szeretne áttérni erre az adózási módra és még nem adta be a 2021-es személyi jövedelemadó bevallását, annak lehetősége van 2022.05.20-ig a 2021-es bevallásban nyilatkozni, az átalányadózás választásáról.

Ha a kisadózó egyéni vállalkozó úgy dönt, hogy áttérne az átalányadózásra, akkor a NAV felé be kell jelentenie, hogy a jövőben már nem a kata szabályait kívánja alkalmazni. Akár év közben is áttérhet a megfelelő nyomtatvány beküldésével.

A költséghányadok változása:

A vállalkozó a bevételéből a választott költséghányadot vonhatja le, amely 2022-től háromféle lehet:

  • általánosságban 40%
  • Szja tv. 53.§. (2) bekezdésben meghatározott tevékenységek esetében 80%
  • kizárólag kiskereskedelmi tevékenység esetén 90%

Költséghányad levonása esetén nem kell a tételes költségelszámolást alkalmazni, tehát a befogadott költségszámlákat nem kell könyveltetni, ezáltal egyszerűbb az adminisztráció is.

Adómentes lesz a tevékenységből származó jövedelemnek az éves minimálbér felét meg nem haladó része, 2022-ben ez az értékhatár 1 200 000 forint. Így tehát az egyéni vállalkozónak nem kell adót fizetnie, ha az átalányban megállapított jövedelme nem lépi át az 1 200 000 forintot. Adóelőleget sem kell fizetnie addig, amíg ezt az összeghatárt nem lépi át.

Ha az adóelőleg-alap meghaladja ezt az összeget, akkor csak a mentes érték feletti jövedelemre kell előleget számolni és fizetni a negyedévet követő hó 12-ig.

Mi a helyzet a járulékokkal?

A társadalombiztosítási járulékot csak a mentes összeg feletti részre kell megfizetni többes jogviszony esetén.

A 18,5% tb járulékot az átalányban megállapított jövedelme után csak az 1 200 000 forintot meghaladó részre kell megfizetni. Havonta kell megállapítani és befizetni.

A főfoglalkozású átalányadózó egyéni vállalkozó járulékalapja (járulékfizetési alsó határ) a minimálbér. Amíg nem éri lépi át a mentes határt, addig csak a minimálbér után kell járulékot fizetnie.

Családi járulékkedvezmény:

Ezt a kedvezményt az adómentes jövedelemmel szemben is el lehet számolni, a fizetendő járulék terhére.

Szociális hozzájárulási adó:

A főfoglalkozású egyéni vállalkozó maga után a minimálbér 112,5%-a után fizeti meg havonta az adót.

A mellékfoglalkozású egyéni vállalkozó pedig csak a mentesített összeg feletti jövedelem után fizet.

Keressen minket bizalommal teljes körű könyvelés szolgáltatásainkért egyéni vállalkozóként is!